Ce este Metabolomic

CEA MAI EXACTA METODA DE EVALUARE A SANATATII NOASTRE

Corpul uman este un laborator complex unde au loc milioane de reactii chimice . Mii de substante chimice reactioneaza intre ele pentru intretinerea vietii , proces pe care il numim Metabolism .

Metabolismul ca notiune provine din cuvintul ”schimbare” si se refera la modificarile care au loc in componentele prezente in organismul uman .

Scopul principal al metabolismului este conversia diferitelor substante astfel incit sa fie folosite in doua directii principale : prima directie presupune construirea si remodelarea tesuturilor si a doua se refera la producerea de energie .
Aceste doua functii ( de constructie si producere de energie ) sunt baza pentru intretinerea vietii in toate organismele biologice . Imaginati-va un organism care poate sa construiasca si sa remodeleze celule, tesuturi si organe fara dificultate si care are suficienta energie la dispozitia lui. Aceasta este descrierea unui organism sanatos .

Metabolomic este stiinta care studiaza efectul acestor reactii chimice, a metabolitilor din organism . Este considerata una din cele 10 discipline stiintifice care vor avea cea mai mare dezvoltare in urmatorii ani .

Cum s-a nascut Metabolomic ?

Din informatia pentru construirea si functionarea unui organism continut in genele ADN. Daca genele contin erori in informatia transmisa atunci avem boli care exista din momentul nasterii ( boli congenitale )

In 1966 la Universitatea Yale, s-a scris un capitol important din istoria medicinii prin descrierea si masurarea primei boli metabolice congenitale .
Bolile metabolice congenitale provin din erorile functionarii unor gene si au ca efect disfunctionalitatea unor enzime.

Enzimele sunt mici “masini ” care se ocupa cu reactii chimice de mare viteza care au loc in organismul uman. O enzima apropie sau departeaza doua sau mai multe substante cu o viteza mult mai mare decit daca ar lipsi enzimele . ( vezi imaginea )

metabolomic

Se observa in imagine o substanta ( de culoare verde ) care se divide sub actiunea unei enzime ( de culoare gri ) in doua componente ( de culoare verde inchis si portocaliu )
O multime de reactii chimice aleatoare au loc intr-un organism . Cind ajung in contact diferiti compusi chimici reactioneaza intre ei la intimplare . Un organism viu contine mii de compusi care reactioneaza astfel .

Aceasta nu inseamna ca amestecind componentii chimici ai unui organism se creeaza viata . Ce determina deci unicitatea fiecarui organism ?

Enzimele . Capacitatea enzimelor de a efectua reactii specifice cu viteze foarte mari determina functia unica a fiecarui organism .
O enzima poate efectua milioane de reactii intr-o secunda . Reactia unei substante cu o alta poate dura de exemplu 78 ani pentru a se realiza, dar acelasi proces chimic in prezenta unei enzime se poate realiza in 25 millisecond. Coexistenta diferitelor enzime moduleaza diferite cai metabolice si fiecare indeplineste diferite functii.

enzime

Enzimele si Vitaminele

In majoritatea cazurilor o enzima pentru a se activa are nevoie si de un alt agent ( co-agent ). Acest agent poate fi o vitamina , aminoacizi sau minerale. Suficienta vitaminelor, aminoacizilor si mineralelor sunt vitale pentru pastrarea unui organism viu.

Astazi asa cum s-a demonstrat lipsa acestor componente este principala cauza din spatele multor boli cronice.

enzime grafic

Cind un component nu exista in cantitate suficienta pentru a efectua un lant chimic atunci apar tulburari care duc la probleme de sanatate cronice .

Lipsa micronutrientilor este legata direct de cresterea dramatica a bolilor cronice in ultimii ani .

Nu avem toti aceleasi enzime ..
Este de remarcat ca fiecare dintre noi prezinta o activitate enzimatica unica.
Asa cum suntem toti diferiti unul d e altul , inalti, scunzi, blonzi, bruneti, etc la fel sunt diferite si enzimele noastre . Este posibil ca enzimele unui om sa necesite 50 mg dintr-o vitamina pentru a functiona corect si in acelasi timp aceasi enzima a altuia sa necesite 150 mg din aceeasi vitamina pentru a executa aceeasi functie .

Astfel in aceleasi conditii un om poate fi bolnav si altul nu .

Diagnosticarea bolilor metabolice se face prin utilizarea de analiti specifici care pot depista cantitati foarte mici de molecule in sange sau urina. (spectometre de masa de inalta rezolutie , Tandem MS )

Cind un circuit metabolic este blocat datorita lipsei unei enzime atunci avem o acumulare de metabolit in sange sau urina .

insuficiente vitaminice

Detectind diferiti metaboliti aflam cu exactitate care cai metabolice sunt blocate si ca urmare care este elementul necesar intr-o cantitate mai mare pentru a restabili functia normala.

Profilul Metabolomic

In 1971 Horning si colaboratorii sai au inceput punerea in aplicare a diagnosticarii a tulburarilor metabolice cu scopul de a diagnostica cauzele bolilor metabolice . Atunci s-au intocmit primele profile metabolice personalizate .

In deceniul 1970 Linus Pauling και ο Arthur Robinson au continuat cercetarea referitoare la masurarea metabolitilor umani si in deceniul 1990 a inceput aplicarea clinica a Metabolomic si apoi in 2007 s-a finalizat inregistrarea mevolidiomatos uman (Human Metabolome Project).

De atunci si pina azi s-a dezvoltat o stiinta care se refera la studiul metabolitilor si utilizarea testelor care detecteaza tulburari metabolice . Aceasta stiinta se numeste Metabolomic .

Metabolomic este solutia terapeutica pentru :

  • Boli autoimune;
  • Tulburari gastro-intestinale;
  • Oncologie;
  • Diabet zaharat;
  • Autism;
  • Boli neurologice;
  • Obezitate;
  • Cardiologie;
  • Si o serie de boli cronice .

Astazi Metabolomic este considerata cea mai reprezentativa metoda de evaluare a sanatatii noastre .
Masurarea metabolitilor ne dezvaluie adevarata imagine a metabolismului nostru si ne permite sa-i redam functionalitatea fiziologica prin dieta si suplimente de cofactori care lipsesc .